Yarden

yarden

 

Titel: Yarden

Serie: Yarden1

Utgivningsår: 2010(2009)

Antal sidor: 144

finns att köpa på Adlibris Bokus och CDON

Handling:

Den handlar om Kristian Lundberg. Han kommer från Malmö. Han lever i en fattig miljö och har dåligt med pengar. Hans mamma hade en psykisk sjukdom. Pappa brydde sig inte om familjen. Under sin skoltid så försörjer han och Hasse, en klasskompis, sig med att sälja hasch. Det gick inte så bra. Dom fick hasch som dom skulle sälja på kommission, fast istället rökte dom upp allt på fyra dagar. Han stjäl och gör andra brottsliga saker. Boken handlar om Kristian Lundberg i olika åldrar. Han är alltid fattig, men han kämpar hårt. Han får jobb på Yarden. Där får han vänner. Dom blir bra vänner, fast dom är utstötta och har det svårt.

Omdöme: Jag tyckte den var helt ok, den var bra därför man får se hur fattiga lever. Man lever sig in hur fattiga har det, man får lixsom medkänsla hur han har det. Jag fick veta lite mer om Malmö och Rosengård (där Zlatan växte upp)

Dom var orättvisa mot honom, för att dom han jobbade hos blåste honom på pengar och sånt. Jag kände att dom var taskiga. Hela hans situation känns ibland som ett enda Moment 22. Jag hoppas man inte själv upplever den situationen.

Han var  maktlös i dagens samhälle, samtidigt som han försöker att få ekonomin ihop och betala av sina skulder. Från hans arbetslivs botten knyts återblickar upp på hans uppväxt. Han kämpade hårt.Kristian Lundberg har sig själv som huvudperson, alltså är den skriven i jagform. Boken har kapitel men inga namn bara siffror. Språket i boken är lite random och kan vara lite svårt att hänga med ibland för dom som inte är så vana att läsa just sådana böcker.

Efter Yarden har Kristian Lundberg skrivit en roman som heter” Och allt ska vara kärlek”, och som delvis är en uppföljare till Yarden. Han har tidigare även författat några kriminalromaner som utspelar sig i Malmö.

Boken har fått Ivar lo-johanssons personliga pris 2010

Jag rekommenderar boken för er: som gillar allvarliga böcker och hur det är att igentligen leva svårt.

Jag rekommenderar inte boken för er: som inte gillar allvarliga böcker utan mer action, övernaturliga böcker.

5/5

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s