Suffragette

Titel: Suffragette

Genre: Biography, drama & history

Utgivning: 2015

OBS SPOILERS kan förekomma!

Handling: I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

In English / The foot soldiers of the early feminist movement, women who were forced underground to pursue a dangerous game of cat and mouse with an increasingly brutal State.

Omdöme:  Egentligen skulle jag nog inte sett denna film om det inte var för att mina päron redan hade bestämt att alla skulle gå så hade inget riktigt val. Men ja det här är baserat på en sann historia hur det var innan kvinnan hade rösträtt. Riktigt hemskt, man blev sur och arg på hur samhället var då. Det har blivit mycket bättre nu, i alla fall i Sverige. I vissa länder har kvinnorna ingen rösträtt och något land fick det förra året, så allt är inte bra. Jämlikheten i Sverige är inte heller helt bra, män får mer lön än kvinnorna okej inte alla men de flesta och männen kommer alltid ha någon slags dominans tror jag. Om vi återgår till filmen så var skådespelarna bra, det var bl.a. Helen Bonham Carter och Meryl Streep. Man blev berörd efter man sett filmen och jag hoppas så många som möjligt ser denna film så man på mins hur det faktiskt var då, det var inte så länge sen.

Vissa scener var såå förnedrande när Kvinnorna som gjorde uppror först blev slagna av poliserna alltså män och efter det bli slängda till fängelse och bli torterad… fyfan vad brutalt, hatar att det fortfarande är ojämnt i landet mellan dom olika könen.

Händelserik och lärorik film, inte så lätt film utan mer berörande film alltså det är ingen rolig film om man ser på det viset. Men filmen generellt var bra 🙂

Jag ger den                                             3/5

 

Lämna en kommentar

Under 2016, film, film recension, idag, movie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s